Køerne kom i klitten

Køerne kom i klitten

Hvert år er det en stor begivenhed på gården at køerne skal i klitten. På grund af kulde og manglende regn har der ikke været ret meget at byde drøvtyggerne, men de sidste par dage har givet lidt nedbør og varmen er også på vej.

Søren og Peter låner som altid en stor kreaturvogn og spænder Hurlimann’en foran, så er bussen klar. Vognen bakkes hen til stalden og køerne står vist ikke ligefrem i kø, men kan dog overtales til at kravle på metalhimstegimsten, som er så uforståelig anderledes end det køer normalt kender til. Den larmer og det kan man blive bange for.

Er det overstået skal traktor og vogn køre cirkler for at komme ud på vejen og vi skal nordpå, hvor et naturbeskyttet areal venter på dyrene. Luft, lys og brusen af havet er helt anderledes end det køerne har oplevet de sidste måneder. Og de glæder sig – og mon håndværkerne på bakken har fået øje på de nye naboer?

Nogle køer kender proceduren og kommer gerne ud på græs igen, nogle er lidt tilbageholdende – endda tvær. Det blev nødvendigt med hele tre ture ned til klitten, fordi en stor bred Hereford-ko ikke kunne få sig til at skulle køres med de andre damer. Lidt kongeligt har man jo lov til at være.

Alt imens en anden ko gav sig til at lynlevere en kalv i udefolden. Det var åbenbart lige til frokost det trykkede rigtig og uden at nogen skulle hjælpe til, har hun klaret det helt alene. Tanterne fik lov til at kigge på og hilse på den lille ny.

Vores køer er ude og bliver ude – hele sommeren. Nogle vil få kalv nede i klitterne. De vil finde ly og læ i havtorn og bakkerne, de vil holde græsset kort, sådan de sjældne vilde blomster kan gro. Der må ikke fodres, det er kun det de selv kan finde. Daglig vil de få besøg for at sikre, at de har det godt nok. Men det er jo heller ikke mælkekøer vi har. Når de bare skal gå og holde sig selv og en kalv i live er det godt nok med klitgræs.

Og så kan man jo undres, hvorfor økologiske køer skal tidligt ud på græs, når der ikke en gang er noget det kan spises og man skal jage med dem to gange om dagen for at få dem ud og ind igen og give dem mad for at kunne mælke dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *