Så kom årets første sværm

Så kom årets første sværm

I går aftes var jeg på tur forbi næsten alle bistader og kunne godt se, at der manglede lidt. Jeg skyndte mig til at sætte voks i tavler samme aften og tog især de små halvrammer i brug, jeg gerne vil prøve. Havlrammer bliver knap så tung, når de er fyldte med honning og det kan give en mere specifik honningsmag, fordi det bliver fra en ret kort periode. Heldigvis har jeg for ikke ret lang tid siden fået foræret en hel del af disse rammer fra en anden biavler.

Men så kom en besked fra Esther kl. 12:18, at nu var der en sværm. Det så sådan ud:

Jeg modtog også en video der viste, at bierne stadig var meget oprevede. Det er ikke noget at gå i gang med og jeg var jo også på arbejde. Det måtte vente, men det fyldte godt nok meget i mit hoved.

Jeg ankom kl. 15 og sværmen havde samlet sig en én klynge på to grene. En rigtig pensionistsværm, let at samle op, helt nede på jorden.

Jeg har taget en grensaks, vand og en ny bolig med. Det hedder en sværmekasse. Først satte jeg den bare ved siden af, men det var der kun få bier der syntes det var interessant. Så måtte jeg gribe vandet og fugte bierne lidt, jeg klippede grenene af og bankede bierne på den hvide plade foran flytteboligen. Sådan en sværm er rimelig tung og en af grenene svirpede mig lige i hatten – godt man har en bidragt på.

Det lyder måske lidt underligt, at man banker bierne nede på jorden, men der sker mig ikke noget. Bierne har så travlt med at finde et nyt sted at bo, at de ikke interesserer sig for det blågrønne spøgelse der hundser rund med dem. Der er en lys bolig, et mørkt hul – det er lige sagen, der må vi ind. Efter en time var de stort set kommet ind.

Det skyldige bistade var også snart fundet. Opstablingsstadet havde voldet lidt problemer i efteråret, fordi bierne var blevet utilfredse. Da jeg så på stadet i dag viste der sig en del dronningeceller i stadet og det er tegn på, at dronningen skal skiftes. Jeg tror ikke på, at det var pladsmangel.

Det er en rigtig god tid for bierne nu og mange har allerede oplevet sværme. Jeg skal holde øje med dem!

I morgen skal jeg se på dem igen og rydde lidt op. Så handler det om at finde ud af, hvilken dronning der er med i sværmen. Den game, den nye? Udgangspunkt for familien er en sværm fra Kirstis stade i sidste år. Vi får se.

Vi slutter for i dag med et nærbillede af coup-gruppen. Han i se, hvor målrettet de er mod flyvesprækken i midten af billedet? Det er som en støvsuger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *